نام: محمد
نام خانوادگی: خوش زبان
زادگاه: تهران
زادروز: 5 شهریور 1341
تحصیلات: متوسطه
تخصص: تبلیغات
شهادت: 7 تیر 1360
محل شهادت: دفتر حزب جمهوری
آرامگاه: بهشت زهرا، مقبره شهدای 72 تن
شهید خوش زبان در سال 1341 در خانواده مذهبی متولد شد. با ورود به دبیرستان با امام آشنا شده و ندای امام را عاشقانه لبیک گفت، از شب تا صبح برای جلسات و برای سخنرانی ها می رفت که به دست ماموران ساواک دستگیر شده و مورد شکنجه قرار گرفت. آنان موهای سرش را از ریشه کنده بودند، گوشش نمی شنید و استخوان پایش صدمه دیده بود.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حزب جمهوری ثبت نام کرد. مدتی در حزب خدمت می کرد که سرپرست منطقه شد و بعد هم از طرف دفتر مرکزی حزب دعوت شد و سه ماه هم سرپرست تبلیغات استان تهران بود. وی سرگروه انتظامات نماز جمعه و سرگروه انتظامات راهپیمایی ها نیز بود. عمیقاً مطالعه می کرد و در زمان اخذ دیپلم بین 9 نفر بهترین شاگردان مدرسه بود. اخلاق نیکو داشت، قانع و مظلوم بود. سرانجام به همراه 72 یار مظلومش در فاجعه هفتم تیر به شهادت رسید.
سوابق مبارزاتی: شركت در راهپيماييهاي ضد رژيم ، پخش اعلاميه حضرت امام (ره)، دستگيري و شكنجه از سوي جلادان پهلوي
كارهای تشكيلاتي: عضويت در حزب جمهوري اسلامي، همكاري با ستاد برگزاري نمازجمعه
مسئوليتها: عضويت در واحد تبليغات حزب جمهوري اسلامي
محمد خوشزبان جوانترين شهيد فاجعه تروريستي هفتم تير، ظهر روز پنجم شهريور سال 1341 ه.ش در خانوادهاي مذهبي ديده به جهان گشود.
از هفت سالگي تحت تأثير پدرش به اقامه نماز و قرائت قرآن پرداخت و در دوران تحصيل ابتدايي و متوسطه، از دانشآموزان ممتاز بود. با هوش سرشار و استعداد فوقالعادهاي كه داشت، بيشتر اوقات خود را در كنار تحصيل به فراگيري احكام شرعي و مسايل اخلاقي ميگذراند. به مسجد و نماز اول وقت، علاقه وافر نشان ميداد و با سيره اهل بيت عصمت و طهارت (س) مأنوس بود. مطالعه را گرامي ميشمرد و از آن حظّ ميبرد، به طوري كه در 10 سالگي حدود 60 جلد كتاب را مطالعه نموده بود. محمد از دوازده سالگي به خواندن كتابهاي مرحوم دكتر شريعتي روي آورد و در سن چهارده سالگي، مطالعه آثار فلسفي شهيد استاد مرتضي مطهري را آغاز كرد. رفتار او با متانت و صبر توأم بود و در رعايت موازين شرعي خيلي دقت ميكرد.
مرحومه مادر شهيد خوشزبان درباره خصوصيات فرزند شهيدش چنين نقل كرده است : « او مظلوم و قانع بود، هر غذايي كه در خانه تهيه ميشد آن را با علاقه ميل مينمود ،اگر لباس خوب براي او ميگرفتيم، نميپوشيد. [ در دوران جواني] يك شلوار سربازي و يك پيراهن كارگري به تن داشت. به پوشش اسلامي خيلي حساس بود . اين بچه تا به حال نگفت اين چيز مال من است، هيچ چيز را براي خودش نميخواست. اصولاً پايبندي به دنيا نداشت و يا لااقل فكر ميكرد كه هرچه هست مال همه است. بسيار سر به زير و مطيع بود.[ نصيحتهاي پدر و مادر ] را قبول ميكرد. [ كمك به ديگران] را با خوشرويي ميپذيرفت و به بحث و منطق علاقه داشت».
رفتارهاي تأثيرگذار محمد خوشزبان از او جواني آراسته و اهل بينش ساخته بود و همه اعضاي خانواده از صميم دل او را دوست داشتند.
محمد با مطالعه آثار و كتب اسلامي، بينش عميقي را در برابر موضوعات اجتماعي و سياسي پيدا كرده بود. او با استفاده از ارشادات روحانيت مبارز، خيلي سريع با انديشههاي والاي حضرت امام خميني (ره) آشنا شد و قدم در راه نهضت عاشورايي نهاد.
مبارزات مستمر خود عليه استبداد را در شانزده سالگي آغاز نمود و شبها اعلاميههاي حضرت امام راحل را پخش ميكرد. در سال 1357 ه.ش، بيشتر شبهاي محمد خوشزبان براي ديوارنويسي بر ضد رژيم پهلوي در معابر عمومي سپري شد و بعضي مواقع نيز تحت تعقيب مأموران شاه قرار ميگرفت و براي اين كه ردپايي از خود به جا نگذارد، به منزل نميآمد . او اضطراب و نگراني خانوادهاش را با آيات و روايات تسكين ميبخشيد و با تشريح اهداف مبارزات اسلامي خود تحت رهبري بنيانگذار فقيد جمهوري اسلامي ايران، آنان را به پيروزي حتمي نهضت حسين زمان نويد ميداد. پس از ماهها مبارزه در روز 24 آبان سال 1357 توسط مأموران رژيم پهلوي دستگير و به سختي شكنجه شد. هنگام آزادي از بند ديكتاتور منحوس، موهاي سرش از ريشه كنده شده بود و گوشهايش به سختي ميشنويد و از ناحيه پا به شدت مصدوم شده بود.
اين همه سختي و كمي سن، هرگز محمد خوشزبان را از مسيري كه انتخاب كرده بود، دور نساخت و بالعكس عزم او را براي ادامه مبارزات اسلامي دو چندان نمود. وي در مبارزه بسيار بيباك و شجاع بود و بارها سينهاس را سپر گلوله كرد.
شب پيروزي انقلاب در پادگان حر(باغ شاه) به ياري برادران مبارز پيوست اما چون جثه كوچكي داشت، اسلحه به دست نگرفت و با رساندن فشنگ به انقلابيون مسلمان كمك ميكرد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي و آغاز فعاليت حزب جمهوري اسلامي به عضويت آن درآمد و همكاري با حزب را با جديت شروع كرد. او با تشكيل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اشتياق خود را براي خدمت در اين نهاد انقلابي نيز اعلام نمود اما به علت پايين بودن سن از اين توفيق بازماند. به واسطه خدمات قابل توجه در حزب به سرپرستي يكي از مناطق اين تشكل انقلابي انتخاب شد و با جديتي كه از خود نشان داد به فعاليت در دفتر مركزي حزب جمهوري اسلامي دعوت و جزو همكاران واحد تبليغات حزب در استان تهران شد. وي هم چنين به دليل درايت و تيزبيني كه داشت از سوي ستاد برگزاري نمازجمعه به عنوان يكي از سرگروههاي انتظامات نمازجمعه انتخاب شد.
محمد خوشزبان در كنار فعاليتهاي انقلابي، تحصيل دوران متوسطه را ادامه داد و به آموزشهاي حوزوي نيز روي آورد. يكي از دوستان شهيد در خاطرهاي از حضور محمد در كلاس درس شهيد بهشتي نقل ميكند « روزي شهيد دكتر بهشتي، سئوالي را مطرح نمود و تنها كسي كه قادر شد بلافاصله پاسخ را تحويل استاد دهد محمد خوشزبان بود. در پي آن، آيتالله دكتر بهشتي رو به حاضران كرد و گفت: اگرچه دشمنان ما، آيتالله مطهري را شهيد كردند وليكن با بودن اين جوانان ما اميدواريم در آينده نزديك جاي ايشان پر شود».
پس از پيروزي انقلاب اسلامي ، او حتي يك لحظه از عمر خود را به بيهودگي طي نكرد و هميشه به اطرافيان خود نيز توصيه مينمود تا قدر اين انقلاب را بدانند. او در مباحثه با افراد، اين مهم را متذكر ميشد كه براي پيروزي انقلاب اسلامي، زحمات زيادي كشيده شده و خونهاي گران بهاي زيادي ريخته شده است و همگان بايد قدر آن همه فداكاريها و از خود گذشتگيها را بدانيم و لحظهاي از پاي ننشينيم و از نهال نوپاي انقلاب اسلامي و ثمرات آن مانند جان محافظت نمائيم.
محمد خوشزبان سرانجام در نوزده سالگي همراه با ياران صميمي انقلاب در فاجعه ضد بشري هفتم تير به دست منافقين كوردل و اربابان آن به شهادت رسيد و در كنار دوست مأوي گزيد.
شهيد محمد خوشزبان، از همان دوران نوجواني بسيار آرام و متين بود. با اين كه در كارهاي خير سعي ميكرد از ديگران سبقت بگيرد اما هرگز حركتي عجولانه از وي سرنزد.
او هرگز با صداي بلند با كسي سخن نگفت و در برابر بزرگترها نهايت ادب و احترام را به عمل آورد. با متانتي كه داشت ديگران را مجذوب رفتار و كردار پسنديده خود كرده بود و همگان به ديده احترام به او مينگريستند.
لحن او هميشه به اطرافيانش آرامش ميبخشيد و هميشه اين سخن پرمغز را تكرار مينمود كه « ارزش عمر آدمي به عرض آن است نه به طول آن ».
- مظلوم
- شجاع و بيباك
- بردبار و صبور
- پرخروش
- عاقل و محاسبهگر
- عملگرايي و پرهيز از سخن بيهوده و بياساس؛ از جمله صفات جوانترين شهيد حزب جمهوري اسلامي بود.