آلبوم تصاویر

خلاصه زندگی نامه

نام: علی

نام خانوادگی: هاشمی سنجانی

نام پدر: محمود

زادگاه: سنجان (از توابع اراک)

زادروز: 1 فروردین 1290

تحصیلات: حوزوی

تخصص: خارج، فقه و اصول

شهادت: 7 تیر 1360

محل شهادت: دفتر حزب جمهوری

آرامگاه: بهشت زهرا، مقبره شهدای 72 تن

زندگی نامه

زندگی نامه حجت السلام شهید علی هاشمی سنجانی

سوابق مبارزاتي: برپايي جلسات سخنراني و افشاگري چهره رژيم پهلوي، احياي فريضه امر به معروف و نهي از منكر، تعقيب و آزار و اذيت از سوي ساواك، ممنوع المنبر

كارهاي تشكيلاتي : عضو حزب جمهوري اسلامي

مسئوليت ها: تدريس و تبليغ معارف اسلامي، نماينده مردم اراك در مجلس شوراي اسلامي، عضويت در كميسيون امور اوقاف و كميته امداد مجلس

تولد تا جواني

شهيد حجت الاسلام والمسلمين علي هاشمي سنجاني در سال 1290 در روستاي سنجان از توابع شهرستان اراك ديده به جهان گشود. محمود هاشمي سنجاني پدر وي از روحانيون مورد احترام آبادي و منطقه به شمار مي رفت و مادرش نيز از سادات علوي و به سبب پارسايي از احترام و جايگاه خاصي برخوردار بود. اين بانوي مومنه، فرزندش علي را از كودكي براي تحصيل به مكتب فرستاد و سپس تشويق كرد تا علوم حوزوي را تا مدارج بالا طي كند. اولين استاد علي هاشمي سنجاني،‌حاج شيخ عطاالله فقيهي زنجاني بود. وي مقدمات را طي مدت كوتاهي نزد ايشان با درجه بالا سپري كرد، سپس براي ادامه تحصيل راهي شهر اراك شد. هاشمي سنجاني در حوزه علميه اراك دوره سطح را نزد مرحوم آيت الله سلطان آبادي و حجت الاسلام والمسلمين آقا شيخ جعفر (نماينده مرحوم حاج شيخ عبدالكريم حائري)، و تني چند از ديگر استادان فاضل اراك فرا گرفت و پس از كسب نمرات بالا در آزمون اين دروس، به شهر خون و قيام قم مهاجرت كرد.

وي ابتدا در محضر درس آيت الله سيد محمدحجت كوه كمري كه فقيهي مشهور به تقوي و اخلاص بود حاضر شد و از منويات استاد در درس فقه و اصول سود برد. شهيد هاشمي سنجاني همچنين با حضور در كلاس درس آيت الله بروجردي،‌ از بيانات آن عالم رباني در فقه،‌ اصول،‌ فلسفه و عرفان بهره ها گرفت. او از كلاس هاي درس امام راحل بدليل اينكه طلاب را با روحيه تحقيق آشنا مي ساخت لذت مي برد. شهيد هاشمي سنجاني ضمن استفاده از محضر امام به يك ويژگي ايشان توجه خاصی داشت. او مي ديد كه استاد بزرگ چگونه در درس و بحث و همه امور زندگاني برنامه دارد و دقيق است. شهيد هاشمي سنجاني همچنين در طول تحصيل در حوزه درس آيت العظمي سيد محمدگلپايگاني(ره) نيز حاضر شد.

وي بواسطه خدمت به دين و تقوايي كه داشت موفق شد تا اجازه حضرت امام خميني (ره)، آيت الله سيد ابوالحسن اصفهاني، بروجردي، حكيم و سيد عبدالله شيرازي، را در امور شرعيه و فقهي كسب كند.ایشان همچنین حافظ قرآن و بخشي از نهج البلاغه بود.

اقامه فريضه امر به معروف و نهي از منكر از ويژگي شهيد

شهيد هاشمي سنجاني در صحنه هاي گوناگون اجتماعي و سياسي با نصايح سودمند و سخنراني هاي آموزنده مردم را به پرهيز از محرمات و عمل به واجبات و مستحبات تشويق مي كرد. او نمونه بارز «ولتكن منكم امة يدعون الي الخير و يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و اولئك هم المفلحون» بود.

«بايد از ميان شما، جمعي دعوت به نيكي و امر به معروف و نهي از منكر كنند و آنها همه رستگار هستند.»

او از مردم مي خواست تا صفات نكوهيده و رذيله را از خود دور سازند. شهيد هاشمي سنجاني معتقد بود «انسان آزاد آن كسي است كه تنها در خط بندگي خدا،‌ قرآن و امام باشد. او معتقد بود امر به معروف و نهي از منكر بايد همراه با معرفت باشد و معروف و منكر هر يك نسبت به مخاطب خود درجات و شدت و ضعف دارد.

همانگونه كه معروف به اعمال فردي، اجتماعي و سياسي مربوط مي شود منكر نيز به اعمال فردي، ‌اجتماعي و سياسي تقسيم مي شود.

بنابراين شهيد علي هاشمي سنجاني در سراسر زندگاني قدم در راه امر به معروف و نهي از منكر كه رسالت پيامبران بر اين دو پايه بنا نهاده شده است گذاشت.

شهيد هاشمي سنجاني و نهضت امام خميني

شهيد هاشمي سنجاني كه در درس عرفان و اخلاق حضرت امام وجود خود را از ناپاكي ها رها كرده بود، در خط مشي سياسي و احياء امر به معروف و نهي از منكر در نزد طاغوت نيز به ايشان اقتدا كرد. وي اساس مبارزه با رژيم را بر پايه تشكيل جلسات مذهبي و سخنراني بنا نهاد. او با تشريح نهضت انقلاب اسلامي كه بر گرفته از قيام حضرت اباعبدالله الحسين (ع) در كربلا است، مردم را به شورش عليه دستگاه ظلم و جور و تبعيت از ولايت فقيه دعوت مي نمود. او بارها در طول نهضت انقلاب اسلامي تحت تعقيب ساواك اراك قرار گرفت و چند سال نيز ممنوع المنبر شد و بارها شكنجه هاي طاقت فرسا را به جان خريد.

زماني كه او را به ساواك قم و اراك بردند چنان بي پروا از فساد رژيم پهلوي سخن به ميان آورد كه مزدوران ساواك نيز براي ساعتي منقلب شده بودند.


شهيد هاشمي سنجاني پس از پيروزي انقلاب اسلامي

با پيروزي انقلاب اسلامي وي، به تبليغ احكام اسلامي ادامه داد و با توجه به استقرار حاكميت اسلامي دركشور، مردم را به صيانت از ‌آن و هوشياري در برابر استكبار و ايادي داخلي آن ترغيب مي كرد.

او همواره در خط مرجعيت بود و حركت درمسير آن را در كنار توجه به قرآن و اهل بيت (ع)،‌ لازمه يك زندگي اسلامي مي دانست.

او به امام راحل عشق مي ورزيد و هميشه نام ايشان را با عظمت ياد مي كرد. شهيد هاشمي سنجاني مي گفت: «والله قسم من حدود 50 سال منبر براي خدا رفتم اما حاضر هستم با خدا معامله كنم به طوري كه ثواب 50 سال منبر را بدهم تا ثواب يك لحظه از خدمات امام عظيم الشأن را به من بدهند...»

او در طول حيات مبارك خود هر جا لازم مي ديد وارد صحنه مي شد و در برابر منافقين و جريان هاي التقاطي ايستادگي مي كرد.

شهيد هاشمي سنجاني در سنگر خانه ملت

مردم اراك در نخستين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي با دعوت از وي براي نامزد شدن در انتخابات، با رأي قاطع او را به عنوان وكيل خود برگزيدند. شهيد هاشمي سنجاني در طول خدمت در سنگر مجلس به عضويت كميسيون امور اوقاف و خدمات كميته هاي امداد نيز در‌آمد.

او در برابر كسانيكه مدعي بودند در كشور آزادي وجود ندارد مي گفت: «... آزادي يك مطلبي است كه خيلي نسبت به آن تحريك شده است و در همه اديان تعريف شده است، خصوصاً در اسلام آزادي يكي از هدف هاي اصلي همه اديان الهي است... [افراد] كج روان از هر نوع آزادي سوء استفاده مي كند از آزادي در عمل، آن رقم استفاده مي كنند كه آن را تا سرحد هرج و مرج مي رسانند.»

او در راه مرام و عقيده ي خود ايستادگي كرد و سرانجام در شامگاه هفتم تير به فيض عظيم شهادت نائل آمد.

پيكر شهيد پس از تشييع در قم در گلزار شيخان به خاك سپرده شد.

ويژگي هاي اخلاقي و شخصيتي شهيد

ـ‌تفكر در دين و گفتار

ـ توانمندي در ادبيات و شعر براي تبليغ دين و اصول عقايد

ـ مبارزه با هواي نفس

ـ علاقه به اهل بيت (ع)

ـ اشتياق به تحصيل

و غيرت ديني از سجاياي اخلاقي شهيد حجت الاسلام والمسلمين علي هاشمي سنجاني بود.

فیلم ماندگار

لطفاً خاطرات و دلنوشته های خود را برای درج در این صفحه در کادر زیر بنویسید

دلنوشته های قبلی:
بهشت زهرا
در حال بارگیری نقشه...

هدیه به عزیزان

جهت حمایت از مؤسسه خیریه مورد نظر روی تصویر آن کلیک فرمایید

4221594_856.png 1394-11-04_17-14-58.png 3f6379555150e57af450163be10a17d1.png 19_orig.png 1468930738_.png

جستجو در صفحات درگذشتگان