نام: محمد
نام خانوادگی: پور ولی
نام پدر: علی
زادگاه: تهران
زادروز: 1 فروردین 1335
تحصیلات: دانشجوی مدیریت بازرگانی
تخصص: مدیریت بازرگانی
شهادت: 7 تیر 1360
محل شهادت: دفتر حزب جمهوری
آرامگاه: بهشت زهرا، مقبره شهدای 72 تن
زندگی نامه شهید محمد پور ولی
شهید محمد پور ولی در سال 1335 در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. پس از سپری کردن دوره تحصیلات دبیرستان و در سال 1354 وارد دانشگاه غزالی قزوین شد و در رشته مدیریت بازرگانی به تحصیل مشغول شد و تا هنگام شهادت به تحصیل علم می کوشید و دانشجو بود. قبل از انقلاب با فعالیت در انجمن اسلامی جزء اعضای فعال و موسس انجمن اسلامی دانشگاه بود و با همکاری در مسجد قبا و پخش نوارها و اعلامیه های امام تلاش فراوان می کرد. او بعد از انقلاب در دانشگاه حاضر و در جهت ایجاد جریان اسلامی در این محیط آموزشی تلاش بسیار نمود پس از تاسیس حزب جمهوری اسلامی وارد این حزب شد به لحاظ درک و اهمیت فوق العاده کار روی دانش آموزان بصورت یکی از عناصر فعال بخش دانش آموزی درآمد. و همیشه می گفت « کسی که می خواهد وارد حزب شود شرط اول آن گذشت از جان است» و سرانجام خود نیز در فاجعه حزب در هفتم تیر 60 با از خود گذشتگی به همراه 72 تن از یاران امام به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
سوابق مبارزاتي: شركت در راهپيماييهاي ضد رژيم ، پخش اعلاميهها و سخنرانيهاي امام راحل در سطح شهر و دانشگاه
كارهاي تشكيلاتي: همكاري با فعاليتهاي فرهنگي مسجد قبا، عضويت در حزب جمهوري اسلامي
مسئوليتها: مسئول كتابخانه حوزه علميه حاج شيخ عبدالحسين در بازار تهران
تولد تا جواني
شهيد محمد پورولي فرزند علي، اول فروردين سال 1335 ه.ش در محله قديمي درخونگاه (15 خرداد غربي) تهران، در خانوادهاي مستضعف اما با اعتقادات مذهبي بالا متولد شد.
تحصيلات ابتدايي را در دبستان هدايت و مقطع متوسطه را در دبيرستان دارالفنون سپري كرد. او در درس و اخلاق در زمره دانشآموزان فعال، پر تلاش و منضبط مدرسه بود و مربيان مدارسي كه محمد درآن به تحصيل مشغول بود، همواره از او اعلام رضايت ميكردند.
او در كنار تحصيل ، به كار نيز اشتغال داشت و از وقتي كه خود را شناخت به طور متناوب در مجالس ديني شركت فعالي داشت و بيشتر وقت خود را با روحانيت و طلاب علوم ديني سپري كرد. او همچنين عهدهدار مسئوليت كتابخانه حوزه علميه حاج شيخ عبدالحسين واقع در بازار تهران محله پامنار بود.
در سال 1354 ه.ش وارد دانشكده غزالي قزوين شد و در رشته مديريت بازرگاني مشغول تحصيل شد و تا هنگام پركشيدن به سوي آسمانها در تحصيل علم و دانش مجاهدت مينمود.
شهيد پورولي و مبارزه عليه طاغوت
محمد پورولي انقلاب را در محلههاي جنوب شهر تهران و با حضور در مساجد و مجالس مذهبي شناخت. خيلي سريع به صف مبارزان پيوست و يكي از اعضاء مؤسس انجمن اسلامي دانشگاه محل تحصيل خود بود. در محيط دانشگاه در برابر افكار منحرف و وابسته به جريانهاي التقاطي ايستادگي ميكرد. در فعاليت انقلابي و فرهنگي مسجد قبا زير نظر شهيدان مفتح و بهشتي، همكاري قابل توجهي داشت. او با شجاعت و ظرافت خاصي اعلاميههاي امام راحل را در مناطق مختلف تهران پخش و نصب مينمود و نوارهاي سخنراني ايشان را تكثير و در ميان مردم توزيع ميكرد. در راهپيماييهاي دوران انقلاب پشت سر روحانيت مبارز ، حركت ميكرد و عقيده داشت حركت در خط روحانيت و اسلام، بيمه كننده همه فعاليتهاي انقلابي است.
شهيد پورولي پس از پيروزي انقلاب اسلامي
محمد پس از پيروزي انقلاب اسلامي فعاليتهاي فرهنگي خود را در سطح دانشگاه و جامعه گسترش داد و در اسلامي كردن محيط دانشگاه نقش به سزايي داشت. با تأسيس حزب جمهوري اسلامي و اهميت فعاليتهاي آن، به عضويت در اين تشكل درآمد. ابتدا در بخش سياسي و سپس به لحاظ اهميت ارتباط با دانشآموزان و آيندهسازان ايران اسلامي، به عنوان يكي از اعضاي فعال بخش دانشآموزي درآمد.
طي شبانه روز در كنار تحصيل حداقل 12 ساعت كار ميكرد و ديگران به اين روحيه و توانايي او غبطه ميخوردند. عشق و علاقه فراواني به پير جماران داشت و همه سختيها را با شنيدن صداي امام راحل كه از راديو و تلويزيون پخش ميشد فراموش ميكرد. هميشه گوش به فرمان حضرت امام خميني (ره) بود و براي اعتلاي نظام مقدس جمهوري اسلامي لحظهاي درنگ نميكرد. با جريانهاي التقاطي و ليبراليسم برخورد انقلابي داشت و تا جايي كه ممكن بود سعي ميكرد آنها را نسبت به راه و روش باطلشان واقف كند. او در برخورد با دوستان و نيروهاي انقلابي بسيار مهربان و با عاطفه بود و خود را خادم انقلاب و مردم ميدانست و سرانجام هفتم تير سال 1360 در راه خدمت به مردم ، توسط منافقین، این دشمنان مردم و انقلاب به شهادت رسيد.
ايثارگري ويژگي بارز شهيد
محمد پيش از انقلاب، همواره در خدمت مردم و به خصوص طبقه مستضعفي كه خود به آنان تعلق داشت، بود.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز اين روحيه خود را حفظ و با شرايطي كه در جامعه براي خدمت به محرومان فراهم شده بود، همه تلاش خود را براي زدودن چهره فقر و نابساماني هاي اجتماعي و اقتصادي به كار بست. او ديگران را بر خود مقدم ميشمرد و با اين كه بضاعت مالي خوبي نداشت اما به فكر ياري رساندن به محرومان بود.
حفظ انقلاب را سرلوحه همه امور ميدانست و از جان و آبروي خود براي آن مايه ميگذاشت و ميگفت : « كسي كه بخواهد داخل حزب [جمهوري اسلامي] شود، شرط اول آن از جان گذشتن است».
ويژگيهاي اخلاقي و شخصيتي شهيد
- مهرباني و عطوفت
- مبارزه بيامان براي تحقق شعائر اسلامي در كشور
- حركت در مسير فقاهت و مرجعيت
- سختكوش و پرتوان
- آشنا به مفاهيم اسلامي
- تأمل و تدبّر در قرآن
- آمر به معروف و ناهي از منكر
از جمله صفات پسنديده شهيد محمد پورولي بود كه در طول حياتش از خود به عرصه ظهور رساند.