سوگ و مراحل آن
همه ما ممکن است در طول زندگی با مرگ عزیزان خود رو برو شویم. مرگ عزیزان، مساله ایست که حتی می تواند برای مدت های طولانی زندگی ما را مختل کند و باعث صدمات روحی و روانی شود. در این مقاله مراحل سوگ و مراحلی را که شخص عزا دار طی می کند تا دوباره به وضعیت عادی برسد را بررسی می کنیم.
افراد در مواجهه با سوگ 5 مرحله را تجربه می کنند که به بررسی این مراحل می پردازیم.
در این ویدئو دکتر هل عطائی مشاور روانشناس سایت یادکد به بررسی این مراحل می پردازد با ما همراه باشید!
مرحله انکار
در این مرحله افراد دچار شوک روانی ناشی از فوت عزیزان هستند. معمولاً در این مرحله مرگ عزیزان را باور نمی کنند و فکر می کنند که عزیزشان زنده است. این مرحله معمولاً به سرعت بر طرف می شود و شخص وارد مرحله بعدی می شود.
مرحله عصبانیت
در این مرحله فرد دچار فشار روانی زیادی می شود. از جمله علائم این مرحله عصبانیت، پرخاشگری و به دنبال مقصر گشتن است. فرد عزادار ممکن است عواملی مثل خدا، متافیزیک، پزشک و یا حتی خودش را مقصر از دست دادن عزیزش بداند.
مرحله افسردگی
در این مرحله افراد دچار در خود فرو رفتگی می شوند و به بازخوانی خاطرات تلخ و شیرین عزیزشان می پردازند. یکی از مسائل که باعث تشدید افسردگی می شود نیاز فرد می باشد که ممکن است در نبود آن شخص دیگر بر طرف نشود. در این مرحله شخص عزا دار دلتنگی را به معنای واقعی کلمه حس می کند.
مرحله تنهایی
معمولاً طبق آداب و رسوم کشورمان در روزهای ابتدایی بعد از فوت عزیزان، فامیل ها و آشنایان دور شخص عزادار را می گیرند و فرد حس تنهایی کمتری دارد. پس از چند روز از فوت عزیزان، رفته رفته دوستان و آشنایان شخص عزادار را تنها می گذارند و فرد حس تنهایی می کند. در این مرحله افسردگی و در خود فرو رفتگی، پشیمانی نا امیدی و مقصر دانستن عوامل مختلف ادامه پیدا می کند.
مرحله پذیرش
این مرحله آخرین مرحله سوگ است. زمان لازم برای رسیدن به این مرحله بستگی به مهارتهای فردی شخص عزادار، وابستگی به متوفی و اطرافیان شخص دارد. در این مرحله شخص راضی به مرگ عزیزش نیست ولی به مرور زمان یاد می گیرد که بتواند نیازهای خود را در نبود عزیزش بر طرف کند و بتواند در کنار فراغ عزیزش زندگی عادی را ادامه دهد.